Reseptit

Lammaskebabit grillissä

4 annosta, n. 8 kpl
500 g lampaan jauhelihaa
1 sipuli pilkottu hienoksi
(2 valkosipulin kynttä hienonnettuna)
1-2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kanelia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike:
200 g turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
1 rkl persiljaa silputtuna
1 tl hunajaa
¼ tl mustapippuria myllystä

Laita puiset kebabtikut veteen likoamaan. Valmista kebabtaikina samoin kuin lihapullataikinakin, sekoita ainekset huolellisesti kulhossa. Muotoile massasta pitkänmallisia kebabtankoja, työnnä tikku keskelle ja painele vielä tiiviiksi. Jätä tikkua näkyviin molemmista päistä vähintään pari senttiä.
Sytytä grilli, laita grilliin esim. pari tiiliskiveä niin, että kebabtikut tulevat niiden väliin, tikun varret toisella kivellä ja kärjet toisella. Grillaa vartaita muutama minuutti käännellen niitä välillä kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Valmista kastike maustamattomasta jogurtista tai kermaviilistä. Lisää joukkoon murskattua valkosipulia, sitruunan mehua, tuoretta persiljaa, hunajaa, mustapippuria
Lämmitä pitaleipä tai sämpylä grillissä, laita väliin tuoretta salaattia, tomaattiviipaleita, (marinoituja) sipulirenkaita ja kebablihaa vartaasta. Tarjoa maukkaan kastikkeen kera.

Karitsanmaksa

Mieto ja pehmeän makuinen karitsan maksa on hyvin helppo ja nopea valmistaa. Ohje Carl Butlerin kirjasta Butlerin lammas:
Ainekset:
Maksa ohuina viipaleina, on helppo leikata vielä vähän kohmeisena. Kalvoja ei tarvitse poistaa.
Punasipuli ohuina viipaleina ja pari valkosipulin kynttä.
Voita paistamiseen, suolaa, (valko)pippuria ja haluttaessa kermaa tai creme fraichea.
Sulata n. 1 rkl voita ja kypsennä sipulia ja valkosipulia hieman pehmeäksi, siirrä ne viereen odottamaan.
Lisää vähän voita ja paista maksaviipaleita noin 2 min kummaltakin puolelta. Lisää sipulit pannulle, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää kermaa n. 1 dl tai creme farichea pari lusikallista. Muuta ei tarvita. Hyvää kylmänäkin leivän päällä.
Toki voi tehdä perinteisesti maksapihvit, jauhaminen onnistuu helposti monitoimikoneella tai blenderillä.

Lammaspihvit tai pyörykät

400 g karitsan jauhelihaa,
1 muna,
150 g fetaa,
1 rkl tomaattipyreetä
2 valkosipulin kynttä, minttua tai oreganoa
(0,5 dl oliivirenkaita tai aurinkokuivattua tomaattia)
suolaa ja mustapippuria

1. Murskaa feta jauhelihan sekaan. Lisää mukaan muut mausteet ja hienonnettu minttu. Halutessasi voit lisätä myös vähän pekonia. 2. Sekoita ainekset keskenään käsin. Muotoile isoja pullia uuninpelille. Paista uunissa 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Voit paistaa myös pannulla rypsiöljyssä. 3. Tarjoile perunoiden kanssa, tai tee hampurilaisia.

Lampurin pääsiäispaisti (kesäpaisti, viikonloppupaisti jne…)

6–8 hengelle

noin 2,5–3 kg kotimaista luullista karitsan takapaistia eli viulua
ainakin 6 valkosipulin kynttä
½ dl ruokaöljyä
tuoreita tai kuivattuja yrttimausteita:
1 rkl rosmariinia
1 rkl timjamia
1 rkl minttua tai tuoretta/pakastettua persiljaa
½ tl jauhettua mustapippuria tai valkopippuria
2 tl suolaa
3 dl valmista kahvia
2 rkl hunajaa tai pari sokeripalaa
2 dl kermaa tai ruokakermaa

Pistele veitsellä paistin pintaan reikiä vinottain ja laita niihin valkosipulin kynnet kokonaisina tai halkaistuna. Laita uunipannulle alumiinifolio pesäksi ja paisti siihen päälle. Sekoita ruokaöljyyn yrtit, suola ja pippuri ja levitä seos paistin pinnalle hieromalla.
Tämän voi tehdä jo edellisenä päivänä ja pitää folioon käärittyä paistia viileässä.
Nosta paisti huoneenlämpöön ainakin tunti ennen paistamista. Valmista kahvista, kermasta ja hunajasta valeluliemi ja kaada puolet paistin päälle ja ympärille. Älä sulje foliota paistamisen ajaksi. Aloita paistaminen  200 asteessa noin 15 min. Pienennä lämpöä 150 asteeseen ja valele paistia loppuliemellä ja puolen tunnin kuluttua taas pannulla olevalla liemellä.
Anna muhia 2,5–3 tuntia (paistia voi välillä valella liemellä). Jos käytössä on lihalämpömittari, seuraa sitä: liha on sisältä punertavaa, kun mittari näyttää 65–75, kypsälle lihalle se näyttää 82 astetta.
Halutassasi valmistaa samalla koko aterian, lisää uunipellille perunoita, porkkanoita ja palsternakkaa kuorittuna ja lohkottuna kun paistoaikaa on jäljellä noin 45 minuuttia.
Nosta paisti ja kasvikset tarjoiluvadille. Nauti raikkaan salaatin kera.

Karitsanpotkat valkoviinissä tai oluessa

4 karitsanpotkaa
2 porkkanaa
1-2 sipulia
noin 8 valkosipulin kynttä tai kokonainen valkosipuli halkaistuna
4 dl valkoviiniä tai tummaa olutta
oliiviöljyä ja voita ruskistamiseen
rosmariinia, mielellään tuoretta
timjamia
mustapippuria rouhittuna
merisuolaa

Ota potkat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Pilko kasvikset karkeasti paloiksi, sipuli neljään lohkoon (ei tarvitse edes kuoria, koska kuori värjää kastikepohjan). Mausta potkat pippurilla, suolalla, ja yrteillä, nosta kuumaan öljyttyyn pannuun ja paista nopeasti hyvä kaunis väri joka puolelle. Nosta potkat pois pataan. Freesaa pilkotut kasvikset nopeasti pannulla, lisää uunipataan lihan seuraksi.

Kaada viini tai olut pataan. Laita kansi kiinni ja pata 120-asteiseen uuniin tai hellalle hautumaan vähintään kolmeksi tunniksi. Kun liha on kypsää, tee vielä liemestä kastike. Siivilöi paistoliemi pieneen kattilaan tai paistinpannulle ja keitä reippaasti kasaan. Jos pinnalla on runsaasti rasvaa, sitä voi kuoria varovasti pois joko lusikalla tai kastikekauhalla ennen kokoon keittämistä. Keitä, kunnes liemi muuttuu kastikemaisen paksuksi: tähän ei tarvita suurusteita.

Tarjoile potkat kastikkeen kera. Kaveriksi sopii esimerkiksi perunamuusi sekä uunijuurekset.

Itämaisempi jogurttilammas

Ainekset
2 kg lampaanviulu
2 rkl voita
2-5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl timjamia
1 rkl merisuolaa
mustapippuri

Minttu-jogurttikastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 dl raastettua kurkkua (purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois)
½ tl hunajaa
½ tl raastettua valkosipulia
1 tl hienonnettua minttua
suolaa
pippuria

Yhdistä mausteet pehmeän voin sekaan ja hiero ne lampaan pintaan. Kuumenna uuni 220-asteeseen ja paista lammasta noin 30 minuuttia. Tiputa lämpötila 160-asteeseen ja jatka paistamista noin 3 tuntia kunnes viulu on kypsä.

Minttu-jogurttikastike: Yhdistä raaka-aineet ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Karitsan ulkofileetä ja kahvikastiketta

Karitsan ulkofilee kahvikastikkeen kera valmistuu pienellä vaivalla.

2 kpl karitsan ulkofileetä riittää 4 hengelle

1 kpl sitruunan kuori raastettuna
suolaa ja pippuria
2 kpl valkosipulin kynttä
50 g voita

Kahvikastike:
4 kpl salottisipulia
2 oksaa rosmariinia
muutama valkopippuri
1 tl suolaa
1 kpl valkosipulinkynsi murskattuna
1 rkl öljyä
0,5 dl vahvaa kahvia
fileiden paistinliemi (n. 6 dl)
3 rkl voita

Poista kalvo fileistä ja leikkaa fileet kahteen osaan. Sulata voi pannulla ja lisää siihen sitruunan kuori ja halkaistut valkosipulin kynnet. Paista lihojen pinta kauniin ruskeaksi voi-mausteseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kypsennä fileitä uunissa 130 asteessa noin 10 minuuttia (sisälämpö n. 55 astetta). Kääri fileet lopuksi folioon vetäytymään 5-10 minuutiksi.

Valmista kastike kun fileet ovat uunissa: Huuhtele paistinpannu vedellä ja ota vesi talteen kastiketta varten. Kuullota sipulit öljyssä/voissa. Lisää mausteet ja liemi. Keitä, kunnes liemestä on puolet jäljellä. Siivilöi ja vatkaa kastikkeeseen voi.

Haudutettu karitsan niska tai entrecote

Muutaman tunnin hauduttaminen tekee karitsan niskasta tai entrecotesta mehevän murean herkun! Herkullisesta haudutusliemestä syntyy ihana kastike. Haudutettu karitsa on täydellinen valinta pääsiäispöytään, helppoa&maukasta!

4 annosta:
5 kpl valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
2 dl punaviiniä
8 dl lihalientä tai lihafondia
1 rkl mustapippuria (kokonaisia)
1 kpl laakerinlehteä
1 kpl kanelitankoa
800 g-1 kg luomukaritsan luutonta niskaa tai entrecotea
1/2 rkl suolaa
1/2 dl tuoretta minttua (hienonnettuna)
4 rkl tummaa kastikesuurustetta

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori valkosipulit. Kuullota sipulisilppua ja valkosipulinkynsiä öljyssä padassa. Lisää joukkoon punaviini ja lihaliemi. Lisää joukkoon pippurit, laakerinlehti ja kanelitanko.

Ruskista lihat kevyesti pannulla ja mausta ne suolalla. Nosta liemeen hautumaan. Hauduta lihoja 175-asteisessa uunissa tai hellalla miedolla lämmöllä 2 1/2–3 tuntia. Lisää loppuvaiheessa pataan minttu. Poista lihat varovasti padasta ja siivilöi liemi. Suurusta liemi ja tarkista maku. Tarjoile suurustettu liemi kastikkeena karitsan niskan ja esimerkiksi kasvispaistoksen ja kermaperunoiden kanssa.

Pääsiäisen paisti pakasteesta

1 pakastettu luuton tai putkiluullinen karitsanpaisti
vajaa 1 dl öljyä
1 rkl hienoa merisuolaa
3 kynttä valkosipulia viipaleina
Lisäksi mausteita maun mukaan (mustapippuri, timjami, valkosipuli)

Ota paisti pakasteesta ja poista pakkausmuovi. Hiero pintaan öljyä ja hienoa merisuolaa. Laita ohuita valkosipulin viipaleita lihan pintaan. Kiedo paistin tiukasti kelmuun ja laita jääkaappiin hitaasti sulamaan (lautaselle tai astiaan). Käännä liha puolessavälissä.

Valmista liha kolmantena päivänä: Poista kelmu ja kuivaa lihan pinta. Ruskista paisti voissa paistinpannulla. Laita kaksi reilua pätkää alumiinifoliota ristikkäin pöydälle ja keskikohtaan leivinpaperiarkki. Laita leivinpaperin keskelle ruskistettu paisti ja taittele paperin reunat ylös ja tee foliosta tiivis paketti. Näin paistista tulee mehukas ja murea. Voit lisätä pintaan mausteita, esim. mustapippuria, valkosipulia ja timjamia. Laita paketti vuokaan ja vuoka uuniin. Anna hautua 175-asteisessa uunissa 3-4 tuntia.